producties
producties > producties gerealiseerd
 
>> gerealiseerd
>> in productie
>> in ontwikkeling

Rembrandt’s Meesterlijcke Streken

Al tijdens zijn leven hebben schilders en kunstliefhebbers zich afgevraagd hoe Rembrandt de speciale effecten in zijn schilderijen verkreeg. Hoe maakte hij het sterke reliëf in zijn verf, gebruikte hij speciale bindmiddelen als hars en was of deed hij andere stoffen in zijn verf? We weten dat Rembrandt zelf heeft gezegd dat hij wilde dat het oppervlak van zijn schilderijen ‘vonkte’.

In 1990 werd door het Rembrandt Research Project in samenwerking met DSM een onderzoek gestart naar de samenstelling van zijn verf.
Van zijn schilderijen werden verfmonsters genomen en geanalyseerd en in laboratoria werd natuurwetenschappelijk onderzoek verricht naar het bindmiddel en het loodwit dat Rembrandts verven zo’n unieke samenstelling geeft.

In het gereconstrueerde atelier van Rembrandt doet prof.dr. Ernst van de Wetering in de film verslag van het onderzoek en gaat in op de resultaten en conclusies. Natuurwetenschappelijk onderzoekster Karin Groen wordt gevolgd bij haar zoektocht naar het historische loodwit van Rembrandt. Resten verf uit een een pot die in de beerput van Rembrandts woonhuis is gevonden leidt naar de Engelse loodmijnen. Uiteindelijk belanden de onderzoekers bij de Belgische kunstschilder Hans Laagland die aan de hand van 17e eeuwse recepten en gegevens historische verf bereidt.

Lengte: 30minuten
Versies: Nederlands en Engels
Systeem: VHS-pal
samenstelling: Jeroen Visser & Micaela van Rijckevorsel
montage en redactie: Erik Disselhoff
© 1997 DSM/Visser & Van Rijckevorsel Filmprodukties

             
         
Ga naar de beginpagina  Ga naar boven