producties
producties > producties gerealiseerd
 
>> gerealiseerd
>> in productie
>> in ontwikkeling

Panorama Mesdag, restauratie en geschiedenis van een schilderij zonder grenzen

De film vertelt over het leven en werk van de zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Zijn meest beroemde werk het ‘Panorama van Scheveningen en omstreken’ bleek, bijna honderd jaar nadat het was geschilderd, in acuut gevaar.

Het ruim 1680m² grote doek zat vol gaten en de ophanging voldeed niet meer, het panorama dreigde zelfs in z’n geheel naar beneden te komen. In 1987 werd besloten het doek en het panoramagebouw te restaureren en te conserveren. Tegelijkertijd is onderzoek gedaan naar Mesdag’s werkwijze en de samenwerking met zijn assistenten, waaronder de jonge Breitner.

Naast schilder was Mesdag een belangrijke verzamelaar van werk van zijn tijdgenoten. Zijn woonhuis en atelier breidde hij uit met het eerste museum van moderne kunst in Nederland waar veel binnen- en buitenlandse gasten op afkwamen. De prachtige collectie is weer in de oorspronkelijke sfeer te bewonderen.

De film geeft een beeld van Mesdag als schilder, organisator en verzamelaar, de tijd waarin hij leefde en hoe bijna 10 jaar lang gewerkt is aan één van de meest complexe schilderijenrestauraties van de 20e eeuw.

camera: Adri Schrover
geluid: Bouwe Mulder, Wouter Veldhuis
montage: Erik Disselhoff
lengte 50 minuten
©1996 Panorama Mesdag/AVRO

             
         
Ga naar de beginpagina  Ga naar boven