producties
producties > producties gerealiseerd
 
>> gerealiseerd
>> in productie
>> in ontwikkeling

Atelier van Lieshout en de kunst van het overleven

Of Joep van Lieshout een geniaal kunstenaar of een charletan is daar lijkt de pers niet over eens te kunnen worden. Is het Kunst en heeft het iets te betekenen? En zo ja, wat dan wel. De vraag blijft en de meningen ook.
Misschien is het oproepen van die vraag wel het belangrijkste, een teken dat het werk niemand onverschillig laat. Het ademt lef en eigenzinnigheid, wekt irritaties en weerstand, schept verwarring, prikkelt de fantasie, maakt de tongen los. De film Atelier van Lieshout en de kunst van het overleven sluit zich hierbij in alle opzichten aan.

Joep van Lieshout is een kunstenaar die al meer dan 20 jaar lang steeds weer vernieuwend werk maakt en die zich, alle veranderingen en ontwikkelingen ten spijt, staande heeft weten te houden. Hij brengt critici in beroering, weet het publiek te amuseren en houdt een zelfstandig atelier met 10 medewerkers zonder subsidies draaiend. Vooraanstaande musea over de hele wereld kopen zijn werk en architecten als Rem Koolhaas werken met hem samen. Voor het publiek maakt hij overzichtelijke manuals aan de hand waarvan zij het werk kunnen namaken, stoelen, tafels, krukjes en wc-potten, ‘alles heel eenvoudig te bouwen zonder teveel gereedschap’. De grens tussen kunst en gebruiksvoorwerp vervaagt en Van Lieshout roept het denken op over het ontheiligen van Kunst, van zijn eigen werk. Het zoeken naar grenzen om ze vervolgens te overschrijden, lijkt zijn belangrijkste drijfveer. Steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging, naar diepgang in verborgen lagen, want zoals hij zelf zegt; het is al moeilijk genoeg om bijzondere dingen te maken. De film volgt zijn onnavolgbare wegen in zijn kunst van het overleven.

regie: Jeroen Visser
camera: Eugène van den Bosch, Daniël Gallenkamp
geluid: Frenk van der Sterre
montage: Erik Disselhoff
research: Micaela van Rijckevorsel
script: Jeroen Visser & Micaela van Rijckevorsel

© 1999 NPS/Visser & van Rijckevorsel Filmprodukties


             
         
Ga naar de beginpagina  Ga naar boven