producties
producties > producties gerealiseerd
 
>> gerealiseerd
>> in productie
>> in ontwikkeling

 

Leve de mondialisering...of niet?

Nieuw Economisch Peil portretteert twee jonge, wereldberoemde economen met hun verschillende visies op de vrije markt: de 'anti-globaliste' Noreena Hertz en haar tegenpool Johan Norberg, die de mondialisering juist toejuicht.

‘Alle grote problemen in de wereld zoals honger en armoede zijn het gevolg van te weinig mondialisering, niet van te veel,' aldus de jonge Zweedse econoom Johan Norberg in Nieuw Economisch Peil.

Is mondialisering debet aan de armoede of is juist een gebrek aan mondialisering de oorzaak van veel problemen? Norberg gelooft heilig in de werking van een vrije markt. In zijn boek ‘Leve de globalisering' zet hij uiteen dat overal waar een vrije markt, democratie en liberalisering zijn verschenen, de welvaart is toegenomen. ‘Hoe meer globalisering, hoe hoger de welvaart,' aldus Norberg.

Noreena Hertz, de befaamde anti-globaliste en schrijfster van de bestseller ‘De stille overname', beweert dat multinationals de macht van de politiek hebben overgenomen. En dat dat niet zonder consequenties is gebleven... ‘Vrije handel is nog geen eerlijke handel, door globalisering worden de verschillen tussen arm en rijk juist vergroot,' aldus Hertz.

Idee en samenstelling: Annemiek Streng.

Meer informatie:
http://www.omroep.nl/rvu/sites/nep/2003/mondialisering.html

© 2003 RVU-Teleac/Visser & Van Rijckevorsel Filmprodukties

             
         
Ga naar de beginpagina  Ga naar boven